Thursday, December 3, 2009

BАНС СКАЧА В ТРЕТАТА СИ ГОДИНА С НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ И СВЕЖИ РЕСУРСИ
Отчетно-изборното събрание на Българо-американския център за кулрурно наследство избира нов Борд на директорите и гласува последни поправки в устава на организацията

На отчетно-изборното събрание на Bulgarian-American Heritage Center(BAHC), състояло се в неделния ден на 29 ноември 2009, се чу какво бе направено през годината, отправи се критика за ненаправеното и се сподели визия за идната работа и цели.
Kина Бъговска – президент на ВАНС за 2009 представи равносметка на годината и виждания за бъдещо развитие в доклада си. Макар и млада по летоброене, организацията, с мисия за опазване и пополяризиране тук, в Чикаго и в Щатите, на българските традиции, култура и дух, бе организатор на прояви и събития, които реализират визията и целите на организацията ни, изтъкна г-жа Бъговска. В списъка на организираните от Борда на директирите на БАНС прояви през 2009 са Коледно парти“Елеганс“ с класическа музука на живо; Посрещането и организирането на срещите с българската общественост тук на официални лица от Агенцията за българите в чужбина, както и на актрисата Виолета Гиндева и барда Хайгашот Агасян; Отбелязване на 19 февруари – годишнината от обесването на В.Левски с фотоизложба на архиви и курбан в памет на Апостола; Издигане на националното знаме на Р.България на Daley Center – официално честване на Трети март в съорганизаторство с Генералното консулство; Заедно на Осми март – женско парти на над 80 българки, уважено с присъствие от Боряна Пунчева, съпруга на тогава посланника на РБ в САЩ; Артфабет – изложба на българските букви от децата-художници в Чикаго, представена в АRC Galery и Cook County Building; Първи български пикник по случай Деня на детето с над 300 участници, осъществен съвместно с Българо-американската асоциация – спорт, игри и най-дългата рисунка от всички деца на пикника; Участие в Spotlight on Chicago и включването на ВАНС в каталога за 2009 на културните институции и фондации в Чикаго; Организирането на Първи фестивал на документалното кино в Чикаго, с филми и дискусии, показани в българските църкви и училища тук.
Имаме още много организационна работа и работа по осъщесвяване на главната ни цел – построяването на Български дом в Чикаго, бе подчертано от президента на ВАНС. Непосредствена задача е привличане също на нови членове и съвместна работа с младежки и студентски формации.
В последвалите дебати, някои нагорещени, някои конструктивни, се очертаха реални проекти за работа по вътрешната организация и статукво, а също и по финансиране на смелите проекти на ВАНС.
Събранието гласува последните поправки в Устава на ВАНС, представени от вицепрезидента Петранка Стаматова.
Под изключително точното председателстване на Павлик Петров, събранието легитимно гласува избора на нов 9-членен Борд на директорите в състав: Кина Бъговска, Петранка Стаматова, Велина Иванова, Надя Едрева, Георги Узунов, Ирина Гочева, Галя Долджева, Константин Маринов, Бойко Чавдаров. Легитимно бе гласувана и Финансово-ревизионна комисия в състав: Галя Атанасова, Елена Гайдарска, John Keane.
За президент на ВАНС за втори мандат събранието избра Кина Бъговска.

No comments: